Moni kuntatyöntekijä ansaitsee lakkovahtina paremmin kuin töissä. Kunta-alan tähtiammattilaiset vaativat tuntuvaa palkankorotusta ja palkkaohjelmaa, joilla vääryys korjataan. Tule perjantaina Palkkapäivä #2 -mielenilmaukseen Helsingin Narinkkatorille.
Tavallisena työpäivänä Esko Alhainen pakkaisi Naistenklinikalle lähteviin tavarahäkkeihin pehmopapereita, haavataitoksia, sikiön imukuppeja ja intubaatioputkia. Tällä viikolla Alhaisen päivä kuitenkin käynnistyy lakkovahtina Haartmanin sairaalan edustalla Helsingissä.
Yksi jalankulkija kävelee passiivisena ohi, toinen ottaa flaijerin lakkovahdin kädestä peukutuksen kera ja kolmannelle kuntatyöntekijöiden lakko on punainen vaate.
Alhainen on ammatiltaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin logistiikkatyöntekijä. Lisäksi hän on HUS Logistiikan luottamusmies. Kuntatyöntekijöiden poikkeuksellisen laajalle lakolle ei ollut hänen mielestään vaihtoehtoa.
– Työnantajan viimeisin tarjous oli surkea.Logistiikkatyöntekijä, luottamusmies Esko Alhainen
– Työnantajan viimeisin tarjous oli surkea, hän perustelee.
Myös valtakunnansovittelijan sovintoesityksen JHL ja muut palkansaajajärjestöt torjuivat.
Tarjolla olisi ollut 1 + 1 vuoden sopimus, eli palkankorotus olisi sovittu kaksivuotisen sopimuskauden ensimmäiselle vuodelle. Korotus ei olisi ylittänyt yleistä kahden prosentin linjaa tai sisältänyt työntekijöiden vaatimaa palkkaohjelmaa, joka nostaisi ansioita jatkossa.
– Meillä on monta ammattiryhmää, joiden palkka alkaa ykkösellä. Kun ottaa huomioon pääkaupunkiseudun vuokrat ja muut elinkustannukset, on heidän tilanteensa haastava, Alhainen sanoo.
Tule perjantaina 6.5. kello 13-15 Narinkkatorille Helsinkiin Palkkapäivä #2 -mielenilmaukseen. Kulkue torilta Töölön Kisahallilta lähtee jo kello 12.
Lakkoja kymmenellä paikkakunnalla
Lakossa ovat JHL:n lisäksi ammattiliitto Jyty ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Lakko on sulkenut useimmat koulut ja päiväkodit kymmenellä paikkakunnalla. Myös monet kunnalliset liikuntapaikat, kirjastot ja museot ovat laittaneet oven säppiin viikon kestävän lakon ajaksi.
Lakko näkyy ja tuntuu myös erikoissairaanhoidossa, kuten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUSissa.
– Lakkorajoista väänsimme työnantajan kanssa kolme viikkoa ja pääsimme lopulta kohtuullisen hyvään yhteisymmärrykseen, kertoo Esko Alhainen.
Vain äidinmaitokeskus on rajattu kokonaan lakon ulkopuolelle. Myös tehohoito ja lastensairaalan toiminta on resursoitu hyvin lakosta huolimatta.
– Välinehuolto, potilaiden ruokapalvelut, potilaskuljetus ja laitoshuolto toimivat mutta normaalin nähden vajaalla henkilöstöllä, kertoo JHL:n koordinoiva pääluottamusmies Niina Koskela.
Lakkovahtina tienaa paremmin
Yksi kunta-alan matalapalkkaisista on Töölön sairaalan ravitsemustyöntekijä Anri Maurinsalo.
– Nettopalkkani on alle 1 800 euroa kuussa. Itse asiassa ansaitsen lakkovahtina enemmän kuin normaalissa päivätyössäni, hän toteaa.
Kokki Juha Lahdensuun palkka kaksivuorotyöstä on himpun verran parempi, mutta ei silläkään leveästi eletä kalliilla pääkaupunkiseudulla.
JHL:n lakko on ensimmäinen laatuaan sekä Maurinsalolle että Lahdensuulle. Kaksikko on lupautunut lakkovahdeiksi kolmena päivänä.
– Ainutkertainen kokemus, sillä erikoissairaanhoidossa ei ole tapana lakkoilla, Lahdensuu sanoo.
Kaksikon mukaan ohikulkijat suhtautuvat kuntatyöntekijöiden lakkoon enimmäkseen ymmärtäen.
– Useimpien sympatia on meidän lakkolaisten puolella, sanoo Maurinsalo.
Monet kannustavat lakkolaisia ohi kulkiessaan. Vain pari henkilöä on Maurinsalon mukaan moittinut, että lakko pidentää sairaanhoidon jonoja.
– Yksi neuvoi pyytämään rahaa pääomasijoittajilta, hän kertoo.
Palkka mittaa arvostusta
Myös logistiikkatyöntekijä Anu Laaksoselle lakko on ensimmäinen laatuaan.
Hän kuuluu JHL:n 035-sairaalayhdistyksen hallitukseen ja lupautui uteliaisuudesta lakkovahdiksi.
– Kerta se on ensimmäinenkin! hän sanoo jakaessaan JHL:n lakkoflaijereita.
Lakkoon on hänen mielestään perusteltu syy.
– Haluamme lisää palkkaa matalapalkkaisille naisaloille.Logistiikkatyöntekijä Anu Laaksonen
– Haluamme lisää palkkaa kuntatyöntekijöille, etenkin matalapalkkaisille naisaloille.
Kunta-alan kokonaisansiot ovat keskimäärin 3 372 euroa kuukaudessa, mutta haitari on leveä. Perhepäivähoitajan kokonaisansio ylittää nipin napin 2 000 euroa, siivooja ansaitsee keskimäärin 2 103 ja kokopäivätyötä tekevä koulunkäynninohjaaja 2 176 kuussa.
Tuntuvan yleiskorotuksen lisäksi Laaksonen liputtaa monivuotisen palkkaohjelman puolesta. Se toisi ennustettavuutta ja kannustaisi ammatinvalintaa pohtivia nuoria kuntatöihin.
– Halusimme tai emme, niin palkka on myös arvostuksen mitta, hän huomauttaa.
Sairaalamaailma on Laaksosen mielestä melko hierarkkinen. Hän toivoo sinne toimivaa keskustelukulttuuria työnantajan ja työntekijöiden välille.
– Lisäksi työpaikkademokratiaa pitää kehittää esimerkiksi lomista ja työajoista päätettäessä.
Kuusi vinkkiä lakkovahdeille
Kahden päivän lakkovahtikokemuksella Anu Laaksonen on valmis evästämään muita. Nappaa tästä lakkovahdin vinkit ja tule etulinjaan!
- Katso päivän sääennuste.
- Varaudu paikallaan oloon ja seisomiseen asiallisella vaatekerralla ja hyvillä jalkineilla. Villasukat ja -housut tarvittaessa!
- Vettä tai mehua sekä eväsleivät mukaan.
- Tee lakon syyt selväksi itsellesi, jotta osaat perustella ne muille.
- Hyvä mieli ja positiivinen asenne.
- Älä provosoidu, jos provosoidaan.